C03 - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το Αρχαιολογικό Πάρκο, που βρίσκεται βόρεια της σύγχρονης κατοικημένης περιοχής του Μεταποντίου, είναι ο χώρος που αντιπροσωπεύει την καρδιά της αρχαίας πόλης. Περιλαμβάνει το αστικό ιερό, την αγορά,

την περιοχή με τις βιοτεχνίες και τα εργαστήρια για την παραγωγή κεραμικών και τον μεγάλο οδικό άξονα Βορρά-Νότου, βάσει του οποίου έχει διαμορφωθεί το πολεοδομικό σχέδιο. Έχουν βρεθεί πολλά μνημεία που σηματοδότησαν την αστική και θρησκευτική ζωή της πόλης, από την ίδρυσή της έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Στην περιοχή με τα ιερά (ιερή περιοχή), μπορείτε να δείτε τα ερείπια υπέροχων ναών, σχεδόν όλα σε δωρικό ρυθμό, μπροστά από τα οποία είναι τα ερείπια των βωμών με διακοσμητικά στοιχεία. Ο μεγαλύτερος είναι ο ΝΑΟΣ Α (ΤΕΜΡΙΟ Α), αφιερωμένος στην ΗΡΑ (570 π.Χ.). Η Ήρα είναι μία θεότητα που έχει μια αδιαμφισβήτητη πρώτη θέση σε όλες τις αχαϊκές αποικίες της Ιταλίας, μία από τις πρώτες  στη Magna Grecia. Ο ναός της Ήρας στο Μεταπόντιο είναι ένας από τους πρώτους ναούς της Μεγάλης Ελλάδας, ο οποίος σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από πέτρα και μπορεί να συγκριθεί με τους αρχαιότερους ελληνικούς ναούς της Σικελίας, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού στύλων που διαθέτει και της τεχνοτροπίας του. Ο ΝΑΟΣ Β (TEMPΙΟ B) είναι αφιερωμένος στον ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (APOLLO LICEO), (6ος αιώνας π.Χ.), όπως ο ναός έτσι και ναός Β εμφανίζει   δύο ξεχωριστές φάσεις κατασκευής και αντιπροσωπεύει το πρώτο παράδειγμα χρήσης μισών στύλων, με διακοσμητική και υποστηρικτική λειτουργία. Ο ΝΑΟΣ C (TEMPIO C), αφιερωμένος στην ΑΘΗΝΑ (τέλη του 7ου αι. π.Χ.), είναι ο αρχαιότερος ναός που διατηρείται ακόμη, ο μοναδικός ναός που διαθέτει με μια ωραία διακοσμημένη ελληνική μαρμάρινη στέγη. Ο ΝΑΟΣ D (TEMPIO D), αφιερωμένος στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ (5ος αιώνας π.Χ.), ο μοναδικός ναός ιωνικού ρυθμού. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μαρτυρίες για την προσφορά του ανατολικού ελληνικού κόσμου στην δυτική αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, λόγω του επιμήκους και στενού σχεδίου του και του θριγκού. O μικρός ναός, NAOΣ D (TEMPIO D), αφιερωμένος στον ΔΙΟΝΥΣΟ (τέλη 4ου αι. π.Χ.), βρίσκεται στο κέντρο της ιερής περιοχής.

Το πιο σημαντικό κτίριο της αγοράς, το ΘΕΑΤΡΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟΝ (τέλη του 7ου αιώνα π.Χ.), το παλαιότερο στον ελληνικό κόσμο και το μοναδικό ελληνικό θέατρο στον κόσμο που χτίστηκε σε προεξοχή, φιλοξένησε τις μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις θρησκευτικής και πολιτικής φύσης. Σε μία πρώτη φάση αποτελείτο από ξύλινες βάσεις. Στη συνέχεια προστέθηκε ένα κυκλικό κτίριο με εξωτερικό τοίχο, δύο μεγάλες εισόδους και μια ορθογώνια ορχήστρα στο κέντρο. Η δομή του, με διάμετρο 60 μέτρων, φιλοξενούσε 8.000 άτομα, με ομοιόμορφα καθίσματα που ακτινοβολούσαν από ένα κέντρο, και εκφράζει σαφώς την έννοια της ισότητας που αποδίδεται στην επιρροή του ΠΥΘΑΓΟΡΑ. Στο δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα. π.Χ., το κτίριο αντικαταστάθηκε από το θέατρο, το οποίο ανακτά εν μέρει επίσης το ανάχωμα και το οποίο, με το ιδιαίτερο σχήμα του, αντιπροσώπευε ένα πρότυπο για την επόμενη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

Πίσω από αυτήν την περιοχή βρίσκεται ένας βωμός αφιερωμένος στον Δία, ενώ στα νότια, μια μεγάλη στοά με τα ερείπια δύο επιβλητικών δομών, αφιερωμένων στην πρόβλεψη και τη μυστηριώδη θρησκευτικότητα.

Η μη άριστη κατάσταση συντήρησης των οικοδομημάτων εξαρτάται από τη συνεχή λεηλασία που υπέστη, λόγω της απουσίας στην περιοχή ανθεκτικού δομικού υλικού: τα μεγάλα τετράγωνα κομμάτια από ασβεστόλιθο έχουν επαναχρησιμοποιηθεί σε όλες τις ιστορικές περιόδους σε διάφορες τοποθεσίες στο εσωτερικό, μέχρι τη Ματέρα.

Contatti

Piazza Plebiscito snc

75012 Bernalda (MT)

+39 0835 540 214