C05 - ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΤΑΙ KATA THN ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ,  ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΝΤΙΝΟΥ ΑΝΤΑΜΕΣΤΕΑΝΟΥ,

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΦΟΡΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ. Ο ΑΝΤΑΜΕΣΤΕΑΝΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟ. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ. Στην πρώτη ενότητα (Ι) παρουσιάζονται τα πρώτα ευρήματα των Οινοτρών - Χαόνων κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού: τα πήλινα αντικείμενα που αντανακλούν στοιχεία των επιχώριου πολιτισμού βρίσκονται δίπλα στα εκλεπτυσμένα ιταλικά-μυκηναϊκά αγγεία με κομψές διακοσμήσεις.

Στην δεύτερη ενότητα (ΙΙ) τεκμηριώνεται τη γέννηση της πόλης του Μεταποντίου, η σταδιακή κατοχή της περιοχής και οι πρώτη συνεισφορά των Ελλήνων, οι οποίοι έφτασαν στο Μεταπόντιο από τις περιοχές της Πελοποννήσου. Η ανάπτυξη των αυτόχθονων κοινοτήτων, με την εμφάνιση αριστοκρατικών οικογενειακών ομάδων, είναι εμφανής στα πλούσια ταφικά κτερίσματα, στα οποία το προσωπικός στολισμός αποτελείται κυρίως από χαλκό, ενώ άλλα αντικείμενα μαρτυρούν τη ζωτικότητα των εμπορικών ανταλλαγών, της κοινωνικής οργάνωσης και του επιπέδου εξειδίκευσης που έχει επιτευχθεί.

Στην τρίτη ενότητα (ΙΙΙ), η οποία αναφέρεται στην ανάπτυξη της πόλης, παρουσιάζονται σημαντικά ευρήματα προερχόμενα από ναούς που μαρτυρούν τη δραστηριότητα εξειδικευμένων τεχνιτών ανατολικής προέλευσης: αμφορείς μεταφοράς, κεραμικά επιτραπέζια σκεύη και μικρά διακοσμημένα δοχεία υπερισχύουν των τοπικών αγγειακών σχημάτων.

Οι εικόνες των ελληνικών επικών και μυθολογικών παραδόσεων εμφανίζονται στα αγγεία, συμπεριλαμβανομένου του κρατήρα που αναπαριστά τον Βελλερεφόντη πάνω στον Πήγασο και τη μνημειώδη λεκάνη για τελετές εξαγνισμού, επάνω στην οποία ευρίσκονται ανάγλυφα τα επεισόδια από το μύθο του Περσέα και της Μέδουσας καθώς και σκηνές από τα ομηρικά έπη.

Τα ευρήματα που εκτίθενται αποδεικνύουν τη διαφορά μεταξύ του πολυτελούς τρόπου ζωής των αριστοκρατών και του λιτού τρόπου ζωής των κοινοτήτων των Οινοτρών. Η τέταρτη ενότητα (κλασσική-ελληνιστική φάση) σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ατομικές μορφές θρησκευτικότητας, όπως μαρτυρούν οι σκηνές του συμποσίου ή σκηνές που δηλώνουν το στοιχείο του εσωτερισμού (με τον Ορφέα, τον Διονύσο, τη Δήμητρα, τη γέννηση της Ελένης από το αυγό). Η ρωμαϊκή κατάκτηση είχε καταστροφικές συνέπειες: η πόλη έχασε την αυτονομία της και συρρικνώθηκε στον πυρήνα του λιμανιού στις εκβολές του Basento, ενώ η αγορά κατελήφθη από ταφές με αντικείμενα για προσωπική φροντίδα. Ένα τελευταίο τμήμα είναι αφιερωμένο στις τεχνικές παραγωγής κεραμικών, επειδή ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟ αποτελούσε από ανέκαθεν κέντρο παραγωγής και εξαγωγής κεραμικών και έργων τέχνης στα κυριότερα κέντρα της Νοτίου Ιταλίας. Αυτό επιβεβαιώνεται, ακόμη και η παρουσία καλλιτεχνών όπως ο ζωγράφος του Pisticci (ιταλ. Pittore di Pisticci), του Άμυκου (ιταλ. Pittore di Amykos), της Κρέουσας (ιταλ. Pittore di  Creusa), του Δόλωνα (ιταλ. Pittore di Dolone).

Πρόσφατα, υποβλήθηκε μία αίτηση, με σκοπό να δοθεί το όνομα του Πυθαγόρα, του Έλληνα φιλοσόφου από τη Σάμο, στο Μουσείο του Μεταποντίου (Ο Δήμος Μπερνάλντα - Μεταποντίου αδελφοποιήθηκε από το 2019 με τον Δήμο της Σάμου, με σκοπό να αποκτήσει από την UNESCO την σημαντική αναγνώριση της πόλης του Μεταποντίου ως αρχαιολογικού χώρου διεθνούς σημασίας. Ο Πυθαγόρας,  ο Έλληνας φιλόσοφος από τη Σάμο, πέθανε στο Μεταπόντιο, αφού έζησε και δίδαξε στο Μεταπόντιο για 20 χρόνια περίπου.

 

Contatti

Piazza Plebiscito snc

75012 Bernalda (MT)

+39 0835 540 214