C02 - ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΚΡΟΥΤΣΙΝΙΑ

Η νεκρόπολη του Mεταποντίου είναι δομημένη σε ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, καναλιών και ορίων γης, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των οποίων βρίσκονται στις περιοχές Crucinia και Casa Ricotta,

που αντιστοιχούν στα πρώτα βράχια που αποτελούνται κυρίως από αποθέματα θαλάσσιας προέλευσης. Οι χώροι ταφής είναι στην άκρη των δρόμων που συνέδεαν την πόλη με την γύρω περιοχή. Η ιδιαίτερη μνημειακή σημασία ορισμένων από αυτούς επιβεβαιώνει την ύπαρξη στην περιοχή σημαντικών αξόνων σύνδεσης εκτός πόλης με τη χώρα, ένας από τους οποίους συνέδεε την πόλη με το ιερό της Ήρας. Ονομάστηκε Contrada Crucinia (Συνοικία Crucinia) από το όνομα της συνοικίας, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιονικού Κρατικού Δρόμου 106 και του σύγχρονου οικισμού. Η νεκρόπολη Crucinia είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τo μεγαλειώδη χαρακτήρα των τάφων σε μορφή σαρκοφάγου, κιβωτιόσχημοι και με κάλυμμα από τετραγωνισμένα κομμάτια. Αυτά τα ταφικά μνημεία προορίζονταν για την αριστοκρατία του Mεταποντίου και χρονολογούνται  μεταξύ του έβδομου και του τέταρτου αιώνα π.Χ.

Την περίφημη κοινωνική τάξη των νεκρών που κείνται εδώ, μαρτυρούν τα νεκρικά κειμήλια που βρέθηκαν στους τάφους, όπως τα ερυθρόμορφα κεραμικά απαράμιλλης τέχνης, καθρέφτες, ορειχάλκινες περόνες (μπρούτζινες πόρπες) και χρυσά ενώτια (σκουλαρίκια). Η επικρατούσα νεκρική τελετή που συνηθιζόταν ήταν η ταφή κάτω από το έδαφος. Τοποθετούσαν το νεκρό σώμα ξαπλωμένο, σε ύπτια θέση, σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό ταφικό έθιμο.

Η συγκέντρωση των τάφων σε ομάδες με τυπολογικές συγγένειες δηλώνει την υπόθεση ότι ο χώρος για τη νεκρική ταφή χωρίστηκε σε μέρη και ανατέθηκε σε μεμονωμένες οικογένειες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου, αποτελούμενο από το μεγάλο τραπεζοειδή τάφο με θάλαμο, ο οποίος διαθέτει μία κλίμακα πρόσβασης (δρόμος), από μία ομάδα αρχαϊκών τάφων (7ου -6ου αιώνα π.Χ.), το οποίο προτάθηκε εκ νέου σήμερα στην περιοχή μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεταποντίου (Museo Archeologico Nazionale di Metaponto), και από έναν ορθογώνιο λακκοειδή τάφο, λαξευμένο σε βράχο (tomba a fossa o a semicamera). Η δομή του αποτελείται από ογκώδη λίθινα κομμάτια και από πλούσια ταφικά δώρα ή κτερίσματα (νεκρικές κλίνες, μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, εργαλεία που σχετίζονται με θυσίες και με εθιμοτυπικό συμπόσιο).

Το πιο ενδιαφέρον είναι, αναμφίβολα, το μεγάλο συγκρότημα που τώρα βρίσκεται στο πάρκο του μουσείου, το οποίο αποτελείται από 4 ταφικούς θαλάμους (2 κενοτάφια και 2 τάφους που ανήκουν σε άνδρες που φέρουν ξίφος). Σε τέσσερα κομμάτια του οικοδομικού υλικού για το φράξιμο του τάφου είναι χαραγμένη η επιγραφή ANΤ. Πρόκειται για μία επιγραφή, η οποία πιθανόν αναφέρεται στα ονόματα των δύο τυραννοκτόνων, δηλαδή του Αντιλέοντα και του Ιππαρίνου. Ο Αντιλέων και Ιππαρίνος, μετά τον θάνατο του τυράννου Αχελάου, γύρω στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., θα είναι η αιτία της μετάβασης της πόλης του Μεταποντίου σε ένα «δημοκρατικό» σύστημα διακυβέρνησης. Η επιβεβαίωση της παρουσίας ενός τυράννου στο Mεταπόντιο είναι ο μεγαλοπρεπής τάφος που ανήκει σε αυτό το συγκρότημα, του οποίου ο κάτοχος θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο τύραννος. Κρίνοντας από τον πλούσιο στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται από μια μπρούντζινη πανοπλία με ασπίδα, περικνημίδες και κράνος τύπου Aττικού - Χαλκιδικού τύπου που φέρει διακοσμητικό στοιχείο σε μορφή κεφαλής κριού (cimiero a testa di ariete). Η πολύτιμη πανοπλία είχε κλαπεί από παράνομους μετανάστες και μεταφέρθηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Saint-Louis στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Contatti

Piazza Plebiscito snc

75012 Bernalda (MT)

+39 0835 540 214